Elevator Maassilo

In ontwikkeling

WELSTAND4.jpg

(Eerste prijs competitie dakinvulling Maassilo 2018)

In 1906 werd de Maassilo door J.P. Stok ontworpen als de eerste moderne graanelevator van Nederland. Het volledig uit gewapend beton opgetrokken complex gold als een revolutie voor het moderne, functionalistische bouwen. In 1930 tekenden de architecten Brinkman en Van der Vlugt, die juist daarvoor de beroemde Van Nellefabriek op hun naam hadden geschreven,  voor de uitbreiding van het complex. Bij de laatste uitbreiding in 1951 werden de twee eerdere gebouwen aan elkaar gesmeed door de karakteristieke silo's van Postma en Postma aan de Brielselaan. Na bijna een eeuw trouwe dienst werd de Maassilo in 2003 uit de exploitatie genomen, het historische complex voldeed niet meer aan de strengere milieu-eisen en lag bovendien te dicht in de stad voor de steeds groter wordende zeeschepen. Ondertussen opgenomen in de steeds indrukwekkendere skyline van het centrum van Rotterdam,  is de Maassilo een icoon geworden voor de Rotterdamse havens en de moderne industriële architectuur.

Na het verdwijnen van de havenactiviteiten, werden de betonnen silo's aangekocht door de gemeente Rotterdam. Kort daarna opende de nachtclub Now&Wow haar deuren, hetgeen een nieuw hoofdstuk voor de silo inluidde. Vandaag is de Maassilo een van de bekendste club- en evenementenlocaties van Rotterdam en misschien wel van Nederland, waardoor zij opnieuw een belangrijke rol vervult in het Rotterdam van nu.

welstand2.jpg

Al 15 jaar wordt er gefeest op de 10de verdieping van het jaren 30-deel, op de plek van de voormalige elevatoren. De indrukwekkende ruimte is volledig gesloten, en de zware silomuren verbergen een van de meest unieke uitzichten van Rotterdam. 

De Maassilo krijgt daarom een eigen skybar, de Elevator. Naast de nieuwe Now&Wow club, 40 meter boven de kade, kan je in de toekomst genieten van een drankje met uitzicht over de havens, Katendrecht en Kop van Zuid. Een glazen vloer die over de oude betonnen silomuren uitsteekt, laat de bezoekers zweven over de haven.

 

De nieuwe opbouw bestaat uit twee skyboxen. De grote skybox heeft een overstek met glazen vloer en sluit aan op de nieuwe clubzaal binnen.  Daarboven zweeft een tweede, kleinere opbouw met twee niveaus. Deze loftzaal heeft een 360 graden view over de stad, een hoog plafond en toegang tot het dakterras. De loft kan apart worden verhuurd en is een geschikte plek voor een besloten feest of vergadering.

 

58203CDE-82DE-4F0B-8EAE-50509C961D7C.JPG

Elevator heeft een rauwe, industriële uitstraling, de bestaande betonnen vloer en muur van de silo steken af tegen zwart staal en glas. De lichtheid vormt een contrast met de zware betonbouw van het complex, maar sluit in ritme en vormgeving aan op het gebouw en de omgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op de elevatorhuisjes en dakopbouwen die reeds bestaan op de Maassilo. De loft is een moderne tegenhanger van het elevatorhuis bovenop de meelfabriek Latenstein op Katendrecht. De overstek en constructie van de grote zaal is gebaseerd op de betonconstructie uit 1951 van Postma en Postma aan de Brielselaan.

 

Met de Elevator skybar zal de Maassilo toegankelijker worden voor een breder publiek. Het fenomale uitzicht over de havens en skyline blijft niet langer verborgen achter de zware betonnen muren, maar wordt een nieuwe publiekstrekker voor de Maassilo en Rotterdam.

Awards: 1ste prijs competitie

Oppervlakte: ong. 400 m2 

Locatie: Maashaven, Rotterdam

Fase: DO

Looptijd: Augustus 2018-

render4.jpg