Roosenberg

Afstudeerproject

3.JPG

De abdij van Roosenberg, het levenswerk van dom Hans van der Laan, is een van de bekendste voorbeelden van de Bossche Schoolarchitectuur. Gelegen in het Vlaamse dorpje Waasmunster, vormt de abdij de belichaming van de theorieën over ruimte en verhoudingen in de architectuur die de monnik Van der Laan ontwikkelde in zijn carrière als architect.

 Nu de laatste zusters de Abdij van Roosenberg hebben verlaten, heeft de KU Leuven het landgoed aangekocht om er een nieuw universitair congres- en retraitecentrum te realiseren. Daartoe wordt het complex uitgebreid met een nieuw gebouw, dat reageert op de architectuur van Van der Laan.​

5.JPG

​De nieuw toegevoegde gebouwen zijn ontworpen volgens de principes van de Bossche School, zonder de bestaande stijl te willen nabootsen. Als een hommage aan het nalatenschap van Van der Laan, zijn thema's zoals de superpositie van ruimtes, het in een geënsceneerde route binnenkomen van het gebouw, en het plastische getal toegepast in het complex. Waar de bestaande abdij een introvert gebouw is, zijn de nieuwe vleugels verweven met het indrukwekkende dennenbos en gaan de relatie aan met de omliggende tuinen.

De Roosenberg campus vormt een harmonieus ensemble met het Bossche School erfgoed en biedt de universiteiten een unieke plek voor workshops en congressen.

site2met.jpg

Status: Niet gebouwd, afstudeerproject TU Delft

Cijfer: 9

Locatie: Abdij Roosenberg, Waasmunster, België

plein.jpg